BOKS was 24 juni aanwezig bij het Kaapverdiaans feest São João. Al 35 jaar wordt het feest in Rotterdam gevierd door middel van een kerkdienst en festiviteiten op het zelf geclaimde Pracinha d’Quebrod. Een jaarlijks evenement dat podium biedt aan artiesten en kleine ondernemers.
São João wordt al eeuwen gevierd op de Kaapverdische Eilanden. Met trommels, cola en een boot wordt er uitbundig feest gevierd in de straten van Kaapverdië. Wat betekent São João nou eigenlijk?

São João is een feest dat vanuit Portugal naar haar oud koloniën is gebracht. Het feest staat in teken van Johannes de Doper, Sint Antonius en Sint Peter. Opvallend is dat het Katholieke feest samenvalt met het Europese Midzomerfeest. In Kaapverdië viert men São João iets anders dan in Portugal. Na een kerk mis ter ere van Johannes de Doper begint het feest. Mannen met trommels spelen ritmisch terwijl de omstanders de cola São João dansen, eens dans waar de man en de vrouw met hun bekken elkaar ontmoeten en weer terugdraaien. Een man in een kostuum in de vorm van de boot danst vooraan de stoet. De trommels symboliseren de storm en de hoge golven en de man verkleed als een vissersboot danst alsof hij op de zee over de golven heen deint. Mannen en vrouwen springen over vuur, wat een tijd lang verboden was voor de onafhankelijkheid. Het feest is symbool voor het vissersvolk van Kaapverdië dat hun brood verdient met vissen of naar andere landen is geëmigreerd via hun werk op de internationale schepen.

De organisatie van Festa São João had een mooi evenement opgezet. De heerlijke geuren van de eetkraampjes, het geluid van de mannen die op hun trommels sloegen, de aanwezigheid van culturele groepen die in traditionele kleding de traditionele muziek en dans opvoeren brachten mij eventjes naar Kaapverdië. Het talent dat op podium het kwam liet ook zien hoe verbindend het feest São João kan zijn. Het programma werd gevuld met een komisch sketch, batuku, Cola São João, Spoken Word en muziek van Rotterdamse Kaapverdianen. Een archipel van 10 eilanden vormde 1 eiland op Pracinha d’Quebrod. Mijn grote complimenten aan Jorge Lizardo voor het opzetten van het feest samen met zijn team. Hij bewees wederom waarom het elfde eiland van Kaapverdië Rotterdam heet.

Jane Ortet