De afgelopen verkiezingen waren spannender dan ooit. Linkse partij probeerde de ontevreden kiezers van PvdA op te vangen. Rechts bootste het geluid van de PVV na in de hoop de boze burger daar weg te trekken. En wij hebben voor het eerst een door nakomelingen van immigranten opgerichte partij in de Tweede Kamer. Met andere woorden, historische verkiezingen en versplinterde verkiezingen. Diverse partijen zitten in verschillende samenstellingen al meer dan honderd dagen aan tafel.

Een kabinet vormen is lastig en vergt veel tijd. Of het 100 dagen zou moeten duren? Daar heb ik mijn vraagtekens bij. Had dat niet veel sneller gemoeten? Bij het terugkijken op de eerste 100 dagen van Trumps presidentschap ging dat gepaard met veel satire en hoon. Hij had bar weinig van zijn beloften waar kunnen maken. Nu kijk ik beschaamd naar mijn eigen land, want zelfs Trump heeft een streepje op ons voor. In de Verenigde Staten is in ieder geval duidelijk wie het land moet gaan regeren. Een kabinet blijft na 100 dagen nog steeds uit. Papa dagen, reflectiedagen, reces en stagnatie zijn aan de orde van de dag. Foto’s van dinerende politici in een restaurant maken het er niet beter op. Wanneer wordt het eigen politieke belang ondergeschikt aan het landsbelang?

Ik weet dat het niet gemakkelijk is om een nieuw kabinet te vormen met een uitslag zoals die van 15 maart 2017. Het is een moeilijke opgave. Maar.. Zo zijn er meer moeilijke dingen in de wereld. Ik kan het dan ook niet laten om te bekijken wat er wel in 100 dagen gelukt is. Deze feitjes zullen zelfs onze formerende partijen doen blozen!

  • In 1903 onderneemt James Willis Sayre een reis om de wereld met uitsluitend openbaar vervoer. Hij voltooit de reis in 54 dagen, 9 uur en 42 minuten.
  • De Chinese zakenman Zhang Yue heeft in negentien dagen een wolkenkrabber van 57 verdiepingen laten bouwen.
  • Angeli van Bergen is met hulp van het programma Obese in 90 dagen 30 kilo afgevallen.
  • Na 91 dagen beschikt een vrouwelijke foetus over 2 miljoen eicellen in haar eierstokken
  • Nederlandse daklozen gingen hardlopend vanuit China naar Nederland. Na 60 dagen bereikten zij Breda.

Jane Ortet